Premiär

Jo, det är premiär för säsongen. Premiärturen gick som numera brukligt till Stenshamn.

Väl ute på Stenshamn träffade vi på Arne som förutom att vara ansvarig för hamnen gillar jakt och fiske.

Arne rensar en lax

Vår Carbonara

 

Vår Carbonara

Detta är ett riktigt "kanotkäk" och då menar vi käk för kanotister. Brukar göra detta då vi är på tävlingar. Mängderna är lite som "Farbror Melker" dvs efter behag.
Författare: Anders

Ingredienser

  • Spaghetti av fin kvalitet
  • 1 st Gul lök
  • 50 g Smör
  • 200 g Skinka påläggsskinka
  • 6 st Ägg
  • 5 dl Creme Fraishe
  • 2-3 dl Ost smakrik och riven
  • Salt
  • Svartpeppar grovmalen

Instruktioner

  • Koka spaghetti
  • Hacka lök och fräs den mjuk. Tillsätt den strimlade skinkan och låt den fräsa med en stund.
  • Häll över creme fraishe och värm upp. Krydda med salt och peppar.
  • Häll av pastavattnet och blanda spaghettin med såsen.
  • Tillsätt äggulor och ost. Rör runt, servera och njut!

Köttfärspaj med soltorkade tomater och fetaost

Köttfärspaj med soltorkade tomater och fetaost

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 msk olja
  • 2-3 msk vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,2 dl kesella
  • salt

Fyllning

  • 1 st gul lök
  • 400 g köttfärs
  • 10 bitar soltorkade tomater
  • 150 g fetaost
  • 3 msk kapris
  • 4 msk pinjenötter
  • salt
  • peppar

Stanning

  • 2 st ägg
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk senap
  • salt
  • peppar
  • oregano

Instruktioner

  • Rör ihop ingredienserna till degen. Tryck ut degen i en pajform och håla botten lätt med en gaffel. Förgrädda i ugn i 10 minuter i 200°. Låt svalna.
  • Hacka löken och stek i smör tills den mjuknat. Ha ner köttfärsen och stek till den fått färg. Salta och peppra. Låt svalna en aning. Strimla upp soltorkade tomater och smula fetaost. Blanda med köttfärs, kapris och pinjenötter. Ha ner i pajskalet.
  • Rör ihop ingredienserna till stanningen och slå den över pajen. Rör om allt lite lätt så att det blandas väl och stanningen kommer ner till botten. Ha inne i ugn i ca 20-25 minuter i 225°. Servera med en sallad.

GI-glögg utan socker

Ett bra alternativ till glögg för oss som är ”allergiska” mot socker 🙂

GI-glögg utan socker

Författare: Bitte

Ingredienser

  • 75 cl rött vin
  • 1 st blodapelsin
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1 st kanelstång
  • 2 st kryddnejlikor hela
  • 2 dl björnbär
  • 1 dl svarta vinbär alternativt blåbär

Instruktioner

  • Mät upp rödvin i en kastrull
  • Tvätta apelsinen noga, riv skalet och pressa ur saften i kastrullen
  • Tillsätt övriga ingredienser
  • Värm försiktigt. Ta kastrullen från värmen precis innan det börja koka
  • Låt vila under lock i 2-3 timmar
  • Sila glöggen och servera

Anteckning

Glöggen håller cirka en vecka.

Vår favoritglögg

Ett enkelt recept på hemmagjord glögg baserat på svagdricka. Vi brukar spara undan ett par flaskor till sommarens seglats och då smakar den riktigt bra.

 

Glögg

Ett enkelt recept på hemmagjord glögg baserat på svagdricka. Vi brukar spara undan ett par flaskor till sommarens seglats och då smakar den riktigt bra.

Ingredienser

  • 4.5 l Svagdricka
  • 2 kg Strösocker
  • 50 g Jäst
  • 500 g Russin
  • 1 påse Kardemummakärnor
  • 3 st Kanelstänger
  • 5 cm Ingefära
  • 5 st Potatis Skalad, rå

Instruktioner

  • Häll upp svagdrickan i en väl rengjort plasthink.
  • Blanda ut jästen i en kopp ljummet vatten och häll sedan ner i svagdrickan.
  • Skiva potatisen och ingefäran.
  • Tillsätt resten av ingredienserna.
  • Täck över med plastfolie.
  • Låt jäsa i 3-4 veckor. Skaka om då och då.
  • Sila och häll över glöggen i nytt kärl. Se till att bottensatsen inte följer med. 
  • Låt stå stilla och klarna i en vecka. 
  • Buteljera!

Anteckning

 
 

Ulrikas Kickstart

ulrikas-kickstart

Jag har sedan tidigt 90-tal vägt alldeles för mycket. Det har provats med en hel del dieter, men resultaten håller inte. Under semestern, som slutade i mitten av augusti tog jag ett stort beslut att äntligen ta tag i min hälsa ytterligare en gång. Av en tillfällighet fann jag på Facebook att Kostrådgivare Ulrika Davidsson skulle dra igång en Kickstartkurs på sex veckor direkt på måndagen då jobbet drog igång. Här fick man färdiga menyplaner, recept och inköpslistor. Recepten var enkla att följa och tillaga, så det var ingenting som skulle kunna hindra mig den här gången. Stöttningen och peppningen i slutna Facebookgrupper har varit toppen. Nu har jag precis avslutat steg 2 och kommit en bra bit påväg. Är riktigt stolt över mig själv!


img_1593 img_1647

Nu kommer jag dock inte sluta här utan har redan planerat in en ny sexveckorsperiod som startar den 28 november.

Ulrika Davidsson har skrivit ett 20-tal kokböcker. De flesta handlar om GI- och lågkolhydratkost med en dragning åt LCHF.

Anders Landenstad

Postad i kategorin: Blogg |

Apelsinmüsli med kardemumma

Familjens favorit numera. Får göra nytt varje vecka! Ett recept från Ulrikas Kickstart.

 

Apelsinmüsli med kardemumma

Ett recept från Ulrikas Kickstart.
Jag brukar göra müslin utan russin och dadlar, vilket ger större valmöjligheter med färska frukter och bär.

Ingredienser

  • 2 st apelsiner
  • 2 dl mandel
  • 5 dl boveteflingor
  • 0,5 dl linfrö
  • 1 dl solrosfrö
  • 1 tsk kardemumma malen
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • 10 st dadlar torkade
  • 1 dl russin

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C. 
  • Riv skalet från en apelsin och hacka mandeln grovt. 
  • Blanda boveteflingor, frön och kardemumma på en ugnsplåt med ett bakplåtspapper på och fördela mandel och apelsinskal på plåten. 
  • Dela apelsinerna och pressa ut saften i en skål. 
  • Blanda i rapsolja och häll blandningen över müslin. 
  • Arbeta in vätskan med händerna och ringla över lite honung. 
  • Sätt in i ugnen i ca 20 minuter och rör om med jämna mellanrum så att müslin inte bränns. 
  • Ta ut plåten och låt svalna. 
  • Hacka dadlar och blanda ner med russin. 
  • Förvara i en tät burk. 

Anteckning

Linfrö är numera ifrågasatt, så det går bra att utesluta.

Nattjäst frukostbröd

Nattjäst frukostbröd

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk honung
  • 1,5 tsk havssalt
  • 9,5 dl vetemjöl special
  • 1 dl grahamsmjöl
  • ev. flingsalt

Instruktioner

  • Kväll: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst. Häll i salt och honung och sist mjölet. Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. (Ej maskin.) Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med en bakduk eller plastfolie.
  • Nästa morgon: Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och skär så stora bitar du vill ha. Pudra över lite mjöl för synintrycket! Lägg över på bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 º i ca 15-20 minuter.
  • Tips! Vill du göra ett helt bröd i gryta går det alldeles utmärkt! Sätt då in en gjutjärnsgryta med lock i den kalla ugnen och låt värmas upp samtidigt med ugnen till 250º. Tag ut grytan när ugnen är varm och häll snabbt över degen i den och sätt på locket. Grytan ska inte smörjas.
    Grädda i ca 50 min. Tag av locket efter 40 min och stick ev in en termometer. När den visar 98º är det färdigt. Ev kan du behöva lägga över en folie om du ser att det börjar brännas mot slutet.