Deg:
- 1 1/2 tsk torrjäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 150 g normal saltat Svenskt smör rumstempererat
- 5 dl mjölk
- 1/2 tsk kardemumma malen eller stött
- 2 tsk vaniljsocker
- 9 dl + ca 6-7 dl vetemjöl
Fyllning:
- 200 g normal saltat Svenskt smör rumstempererat
- 1 dl strösocker
- 3 msk pepparkakskrydda köpt eller eget
- 4 msk vetemjöl
Topping:
- 1 dl strösocker
- ½ dl vatten
I köksassistent blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
Tillsätt mer vetemjöl, en dl i taget, och blanda väl. Degen ska vara mjuk .
Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller för minst 6 timmar.
Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper eller använd en stor muffinsplåt. Ställ åt sidan.
Ta upp degen på bakbordet och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan.
Gör ett treslag och kavla plattan jämnt.
Skär i 3–4 cm bredda degremsor, från den korta sidan, med hjälp av en pizzaskärare.
Rulla varje remsa till en rulle. Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt bullarna jäsa ytterligare 30–45 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 175 grader, över och undervärme.
Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 10–12 minuter eller tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.
Under tiden rör alla ingredienser till toppingen och koka upp till sirap, honungsliknande konsistens.
Pensla bullarna med sirap när de fortfarande är varma. Låt svalna på galler.