Rasmas rågbröd
Dag 1
- 3 dl Grovt rågmjöl
- 6 dl Kokhett vatten
- 1 påse Hel kummin
Dag 2
- 50 g Jäst
- 1 msk Salt
- 1½ dl Mörk sirap
- Saften av en ½ citron
- 5 dl Grovt rågmjöl
- 7-8 dl Manitoba Cream
Dag 2
Värm ugnen till 30 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fördegen, salt, sirap och citronsaft. Blanda väl. Arbeta sedan in mjölet för hand, några deciliter i taget under ca 10 minuter. Ta upp degen på mjölad bänk på slutet och arbeta in det sista av mjölet. Låt den jäsa 1-2 timmar i ugnen
Ta ut degen och höj ugnen till 180 grader. Dela degen i två delar och forma degarna till två limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter
Grädda längst ner i ugnen cirka 1,5 timme. Linda in bröden och låt dem svalna.