Moderna museets surdegsbröd
Surdeg
- 2 g jäst (1 krm)
- 1,5 dl kallt vatten
- 3,5 dl vetemjöl
Bröddeg
- 15 g jäst (1,5 tsk)
- 5 dl ljummet vatten
- 3 msk olivolja
- 17 dl vetemjöl
- 1,5 msk salt
Rör samman ingredienserna till surdegen och låt stå övertäckt i rumstemperatur i 3 dagar.
Smula jästen och rör ut den med vatten och olivolja. Tillsätt mjöl och surdeg och arbeta degen i 5 min. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 min. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 tim.Ta upp och arbeta degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i två bitar och forma till två limpor. Lägg limporna på plåt med bakplåtspapper. Skåra brödet diagonalt några gånger, med en vass kniv och låt jäsa övertäckt ytterligare 1 tim. Sätt på ugnen på 250°Sätt in brödet i ugnen, stänk rikligt med vatten i botten av ugnen. Sänk värmen till 175° efter 5 min och grädda vidare ca 40 min. Låt brödet kallna på galler.