Himmelsk äppeltosca
Äppeltosca
- 100 g Smör
- 2 st Ägg
- 1,5 dl Strösocker
- 1,25 dl Vetemjöl
- 2 tsk Vaniljsocker
- 2 st Äpplen
- 1 tsk Kanel
Toscalglasyr
- 50 g Smör
- 0,75 dl Strösocker
- 50 g Mandelspån
- 1 msk Vetemjöl
- 1 msk Mjölk
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda. Mjöl och vaniljsocker och rör till sist i det smälta smöret. Blanda väl. Häll smeten i en smörad och bröad springform.
Skala äpplena om du vill. Dela och kärna ur dem och skär i lagom tunna skivor. Tryck ner äppelskivor i smeten och pudra över kanel. Grädda i ugn i 175˚ i ca 25 minuter. Ta ut kakan och höj temperaturen till 200˚.
Smält smör och socker. Blanda i mandelspånen och mjölet. Rör noga. Häll i mjölken. Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i den 200˚ varma ugnen i 8-10 minuter. Ät den som den är eller servera med en klick vispad grädde.