Roy Fares mörka chokladmousse med vaniljgrädde
Chokladmousse
- 200 g mörk choklad
- 4 dl vispgrädde
- 3 st äggula
- 1 st ägg
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
- 1 gelatinblad
- hasselnötter hackade
Vaniljchantilly
- 3 dl vispgrädde
- 0,5 dl florsocker
- 1 Msk vaniljsocker
Chokladmousse
Hacka mörk choklad och lägg i en bunke och smält försiktigt chokladen i mikron.
Lägg gelatinblad i kallt vatten. Vispa grädden till dess att den formar en lätt topp när du lyfter vispen, ställ åt sidan.
Blanda äggula och ägg i en bunke och vispa upp på maximal hastighet till ett skum.
Koka upp vatten och socker i en kastrull i 2 minuter. Häll under konstant vispning ner sockerlagen i äggskummet i en tunn stråle. Fortsätt att vispa tills blandningen har fått rumstemperatur.
Plocka upp gelatinbladet ur vattnet och smält det försiktigt i mikron (eller i en liten kastrull) och tillsätt det i äggskummet och blanda.
Vänd därefter ner den ljumna chokladen. Avsluta med att vända i grädden.
Fyll i önskade glas och låt stå i minst 2 timmar i kylen.