Små grönkålspajer
Pajdeg:
- 75 g smör eller margarin
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl kesella
Fyllning:
- 50-75 g grönkål
- 1 gul lök
- 2 msk smör
Äggstanning:
- 2 ägg
- 1 dl kesella
- 1 dl grädde
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 140 g gräddädelost
Sätt ugnen på 200°.
Pajdeg: Dela matfettet i bitar. Arbeta samman med övriga ingredienser till en smidig deg. Dela degen i 12–14 bitar. Tryck ut degen i små aluminiumformar. Nagga bottnarna med en gaffel och låt vila i kylen, ca 30 minuter. Förgrädda pajskalen i ugnen, ca 10 minuter.
Fyllning: Ansa och strimla grönkålen. Skala och finhacka löken. Hetta upp matfettet i en stekpanna och fräs lök och grönkål blankt och smidigt utan att det får färg, 5–8 minuter. Salta och peppra. Låt svalna.
Äggstanning: Vispa ihop ägg, kesella och grädde i en bunke. Salta och peppra.
Smula osten och blanda med kålfräset. Fördela det i formarna. Häll äggstanningen över och peta med en gaffel så att det rinner ner.
Grädda pajerna mitt i ugnen tills de har fått fin färg och stannat helt, 20–25 minuter. Täck med folie om de börjar få för mycket färg i ugnen.
Garnera med granatäppelkärnor vid servering.