Petras paj
- 3 dl mjöl
- 125 g smör
- 2-3 msk vatten
- 1 st gul lök
- 2 st röda paprikor
- 1 st squash
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 tsk torkad basilika
- 2 dl riven västerbottenost
- 150 g fetaost
- 3 st ägg
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- salt, peppar, muskotnöt
Finfördela smör i mjölet. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Låt degen ligga kallt och vil i 30 minuter.
Tryck yt degen i en pajform och nagga botten. Förgrädda pajskalet mitt i 225°C varm ugn ca 10-15 minuter.
Kärna ur och tärna paprikorna. Ansa och tärna squashen. Skala och tärna löken.
Fräs löken mjuk och glansig i lite smör. Tillsätt paprikor, squash och pressad vitlök. Låt allt fräsa samman några minuter. Rör ner basilikan.
Strö över Västerbottenost över det förgräddade pajskalet och fördela grönsaksröran ovanpå. Riv fetaosten grovt och fördela den överst.
Vispa samman ägg och grädde. Tillsätt salt, peppar och lite muskotnöt. Häll äggstanningen över pajen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C ca 40-45 minuter eller tills pajen har fått fin färg och äggstanningen har stelnat. Bjud gärna en sallad till.