Lyxiga saffransbullar med mandelmassa
Deg
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst för söta degar
- 1 g saffran
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 tsk salt
- 2 dl strösocker
- 14 dl Vetemjöl special 840
Fyllning
- 200 g mandelmassa
- 100 g smör rumstemperatur
- 2 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Pensling
- 1 ägg
- 1 dl hyvlad mandel
- 1 dl pärlsocker
Ljumma mjölken till 37 grader.
Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.
Smula jästen i degbunken och rör ut med mjölken.
Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning.
Arbeta degen i 10 minuter.
Täck bunkent och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter
Medan degen jäser, riv mandelmassan och blanda med smöret, socker och vaniljsocker.
Kavla ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord, bred på fyllningen och vik ihop långsida mot långsida.
Skär strimlor på ca 2 cm. Tvinna och snurra ihop med änden under bullen.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta med duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandel och pärlsocker.
Baka mitt i ugnen 6-8 minuter tills bullarna är gyllene.
Låt svalna på galler under duk.