Go Back

Lyxiga saffransbullar med mandelmassa

Ingredienser

Deg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 g saffran
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 14 dl Vetemjöl special 840

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör rumstemperatur
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 dl hyvlad mandel
  • 1 dl pärlsocker

Instruktioner

  • Ljumma mjölken till 37 grader.
  • Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.
  • Smula jästen i degbunken och rör ut med mjölken.
  • Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning.
  • Arbeta degen i 10 minuter.
  • Täck bunkent och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter
  • Medan degen jäser, riv mandelmassan och blanda med smöret, socker och vaniljsocker.
  • Kavla ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord, bred på fyllningen och vik ihop långsida mot långsida.
  • Skär strimlor på ca 2 cm. Tvinna och snurra ihop med änden under bullen.
  • Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta med duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över mandel och pärlsocker.
  • Baka mitt i ugnen 6-8 minuter tills bullarna är gyllene.
  • Låt svalna på galler under duk.