Juniorsegling.se

Juniorsegling.se skapadades någon gång år 2002. Martin Abenius hade sedan många år drivit en egen sida som hette OptiNytt, senare OptiZoomNytt. Anledningen till att Martin startade sin webb var att det knappt fanns några uppdaterade hemsidor på den tiden (tiden före milleniumskiftet), man såg hemsidor som något statiskt, en slags uppslagsverk med statisk information. Martin jobbade med html kodning från första början och det var mycket ”snickrande” för att få ihop en sida. Sedan kom MS FrontPage som gjorde det lite lättare, men inte mycket. Innehållet var främst reportage och artiklar från optimistjolleseglingar, senare även Zoom8 som växte starkt. Jag började att ta tag i Svenska Optimistjolleförbundets hemsida 2002, med hjälp av FullXML. Jag har även hjälpt många klassförbund och klubbar med deras hemsidor. Helt plötsligt kunde man redigera, skapa nyhter, lägga upp bilder direkt i webbläsarens fönster! Under en period var vi konkurrenter, tills vi en dag kom fram till att det vore bättre att samarbeta och ta ett större grepp över alla jolleklasser. Grundtanken var att fungera som en portal med alla klasser länkade. Med tiden blev det dock så att vi skrev egna rapporter då det var rätt skralt med uppdateringar på klassförbund och seglarförbundet. Här skapade vi också ett debattforum och en köp- och säljsida som var/är väldigt populärt. Dessvärre drabbas vi av hackers och spam, varför vi fick täppa till vårt forum med inloggning och den spontana debatten dog, till glädje för en del.

Under senare år har vi sett en explosion av seglingsbloggar, det känns bra att vi var bland de allra första och var tändvätskan för många att själva skapa sin egen sida. Vi tror också att vi satt inspirationens blåslampa på andra klassförbund och även SSF att göra sina sidor till de är idag, proffsiga och uppdaterade!

Under de tidiga åren upplevde vi att synen på ungdomar och barns kappsegling var minst sagt tråkig. Det förmedlades inte några nyheter från officiellt håll, juniorklasserna hade inte någon högre prioritet. Juniorfrågorna hamnade aldrig på agendan. Vi började därför ifrågasätta detta tillstånd, vi stod på barriären och ville skapa opinion. Många artiklar och kåserier skrevs vilket satte en viss press på beslutsfattarna. Vi upplevde att man blev mer och mer stressade över vad som stod på juniorsegling.se. Hur mycket av den oponionen gett är givetvis omöjligt att säga, men sedan dess har det gjorts väldigt mycket inom SSF för att tillgodose juniorernas behov, bara det att det finns en juniorkoordinator och budgeterade medel för juniorseglingen är ett stort framsteg. Vi har en som vision att alltid ifrågasätta Status Q, på samma sätt som våra förfäder slutligen ifrågasatte att jorden var en platta som solen snurrade runt. Det finns de som uppfattar ifrågasättandet som gnäll, vad skall man säga om det? Själv tycker jag att hela vårt samhälle är uppbyggt kring ett ifrågasättande, annars kommer man inte framåt. Vi sitter sällan och ropar ”hurra” för att vår bil fungerar som den skall, men vi blir väl lite gnälliga när den inte startar, eller går trögt? Vi tror också på åsikts- och yttrandefrihet. Oavsett om några inte gillar vår åsikt eller oss som personer, så kommer vi fortsätta att ifrågasätta men också sätta ljuset på positiva förebilder som driver juniorfrågorna framåt! Yin&Yang!

Vi jobbar helt fristående från klubb, klass- och seglarförbund. Det du läser där reflektar bara våra åsikter, upplevelser och erfarenheter.

Men har vi kanske fått nog av alla peronangrepp och ifrågasättande av rätten att debattera? Kanske. Vi får se hur länge juniorsegling.se lever, men det har i alla fall varit 8 år av en intressant resa.

Postad i kategorin: Blogg |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.