Hjärtformade tekakor
Perfekt till alla hjärtans dag
ca 30 tekakor
Ingredienser
- 1 dl havregryn eller råggryn
- 5 dl vatten
- 50 g smör
- 0,5 dl honung
- 2 tsk salt
- 50 g jäst
- 9-10 dl rågsikt
Instruktioner
- Koka en gröt på havregryn och 2,5 dl vatten.
- Smält smöret i gröten, samt blanda i resten av vattnet, honung och saltet.
- Smula jästen i en bunke, ha i grötblandningen och rör tills jästen löst upp sig.
- Blanda i mjölet och arbeta degen ihop till en deg.
- Låt jäsa 30 minuter.
- Ha upp degen på ett bakbord och knåda den lite. Kavla ut degen ca 0,5 cm hög. Stansa ut hjärtan och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga tekakorna med en gaffel.
- Låt jäsa under en handduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Baka mitt i ugnen i 6-8 minuter tills de får en gyllene färg.
- Pensla tekakorna med lite vatten direkt de kommer ur ugnen så blir de härligt mjuka.