Go Back

Hjärtformade tekakor

Perfekt till alla hjärtans dag ca 30 tekakor

Ingredienser

  • 1 dl havregryn eller råggryn
  • 5 dl vatten
  • 50 g smör
  • 0,5 dl honung
  • 2 tsk salt
  • 50 g jäst
  • 9-10 dl rågsikt

Instruktioner

  • Koka en gröt på havregryn och 2,5 dl vatten.
  • Smält smöret i gröten, samt blanda i resten av vattnet, honung och saltet.
  • Smula jästen i en bunke, ha i grötblandningen och rör tills jästen löst upp sig.
  • Blanda i mjölet och arbeta degen ihop till en deg.
  • Låt jäsa 30 minuter.
  • Ha upp degen på ett bakbord och knåda den lite. Kavla ut degen ca 0,5 cm hög. Stansa ut hjärtan och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga tekakorna med en gaffel.
  • Låt jäsa under en handduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  • Baka mitt i ugnen i 6-8 minuter tills de får en gyllene färg.
  • Pensla tekakorna med lite vatten direkt de kommer ur ugnen så blir de härligt mjuka.