Fisksoppa med lax, räkor och torsk
- 200 gram färska eller frysta hela räkor
- 400 gram torskfilé
- 400 gram laxfilé
- 3 morötter
- 0,5 purjolök
- 7 potatisar
- 1 liter vatten
- 2 tärningar fiskbuljong
- 5 dl crème fraiche eller grädde eller blanda
- 50 gram smör
- 0,5 dl hackad dill
- 0,5 dl hackad gräslök
- 2 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 dl vitt vin valfritt
Mät upp 1 liter vatten i en stor kastrull och koka upp.
Skala under tiden potatisen.
Skär potatisen i grova bitar ca 3×3 cm och börja koka i vattnet.
Tillsätt fiskbuljongtärningen.
Dela, skölj och rensa purjolöken. Strimla den.
Skala och riv morot fint.
Fräs purjolöken och moroten på låg värme i en kastrull i smöret i 15 minuter medan potatisen kokar under tiden.
Skär under tiden fisken i 3×3 cm tärningar.
Skala räkorna.
Tillsätt den frästa purjolöken samt moroten till potatisen. Koka upp.
Tillsätt fisken och koka upp samt sjud på svag värme fem minuter.
Blanda i crème fraiche eller grädde i soppan. Värm upp.
Smaka av fisksoppan med dill, gräslök, salt och peppar.