Go Back

Petras paj

Ingredienser

  • 3 dl mjöl
  • 125 g smör
  • 2-3 msk vatten
  • 1 st gul lök
  • 2 st röda paprikor
  • 1 st squash
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk torkad basilika
  • 2 dl riven västerbottenost
  • 150 g fetaost
  • 3 st ägg
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • salt, peppar, muskotnöt

Instruktioner

  • Finfördela smör i mjölet. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Låt degen ligga kallt och vil i 30 minuter.
  • Tryck yt degen i en pajform och nagga botten. Förgrädda pajskalet mitt i 225°C varm ugn ca 10-15 minuter.
  • Kärna ur och tärna paprikorna. Ansa och tärna squashen. Skala och tärna löken.
  • Fräs löken mjuk och glansig i lite smör. Tillsätt paprikor, squash och pressad vitlök. Låt allt fräsa samman några minuter. Rör ner basilikan.
  • Strö över Västerbottenost över det förgräddade pajskalet och fördela grönsaksröran ovanpå. Riv fetaosten grovt och fördela den överst.
  • Vispa samman ägg och grädde. Tillsätt salt, peppar och lite muskotnöt. Häll äggstanningen över pajen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C ca 40-45 minuter eller tills pajen har fått fin färg och äggstanningen har stelnat. Bjud gärna en sallad till.