Go Back

Slarvfrallor

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk eller vatten fingervarmt
  • 2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 13-15 dl vetemjöl eller hälften rågsikt och hälften vetemjöl

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  • Rulla degen i vetemjöl på ett bakbord. Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv. Forma dem till bollar lite slarvigt, de blir släta och fina när de jäser och gräddas.
  • Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  • Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 min. Låt dem svalna på ett galler.

Anteckning

Mjölk i degen gör frallorna något mjukare, med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större luftbubblor. Båda vätskorna är lika goda, men på olika sätt.
Tips! Pensla bröden med vatten och strö över vallmofrö eller sesamfrön innan gräddning om du vill!