Go Back

Krämig Janssons frestelse

Ingredienser

  • 600 g potatis
  • 1 st gul lök
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 100 g ansjovis med spad
  • en nypa salt
  • 0.5 dl ströbröd
  • 25 g smör

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skiva potatisen tunt och strimla den fint. Dela löken på mitten och skär den i tunna skivor.
  • Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i potatis, lök och ansjovis. Låt sjuda cirka 15 minuter, rör runt några gånger. Smaka av om det behövs mer salt. Potatisen ska fortfarande ha lite tuggmotstånd.
  • Lägg över den härligt krämiga potatisen i en ugnsfast form och strö på ströbröd.
  • Hyvla smöret med en osthyvel och lägg de tunna skivorna överst på frestelsen.
  • Grädda i ugnen cirka en kvart så den får ett krispigt härligt täcke.