Moderna museets surdegsbröd

Skriv ut

Moderna museets surdegsbröd

Portioner 2 limpor

Ingredienser

Surdeg

  • 2 g jäst (1 krm)
  • 1,5 dl kallt vatten
  • 3,5 dl vetemjöl

Bröddeg

  • 15 g jäst (1,5 tsk)
  • 5 dl ljummet vatten
  • 3 msk olivolja
  • 17 dl vetemjöl
  • 1,5 msk salt

Instruktioner

  1. Rör samman ingredienserna till surdegen och låt stå övertäckt i rumstemperatur i 3 dagar.

    Smula jästen och rör ut den med vatten och olivolja. Tillsätt mjöl och surdeg och arbeta degen i 5 min. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 min. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 tim.

    Ta upp och arbeta degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i två bitar och forma till två limpor. Lägg limporna på plåt med bakplåtspapper. Skåra brödet diagonalt några gånger, med en vass kniv och låt jäsa övertäckt ytterligare 1 tim. Sätt på ugnen på 250°

    Sätt in brödet i ugnen, stänk rikligt med vatten i botten av ugnen. Sänk värmen till 175° efter 5 min och grädda vidare ca 40 min. Låt brödet kallna på galler.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *