Saffranskoncentrat

Skriv ut

Saffranskoncentrat

Ingredienser

Saffranskoncentrat

  • 5 g saffran
  • 1,5 dl strösocker
  • 10 cl konjak

Instruktioner

Saffranskoncentrat

  1. Blanda alla ingredienserna i en burk och rör om ordentligt tills sockret smält.
  2. Låt stå minst en vecka och använd i lussedegen.

Goda lussefyllningar

Skriv ut

Goda lussefyllningar

Ingredienser

Mandelmassa

  • 150 g smör
  • 150 g mandelmassa

Konjaksrussin

  • 2 dl russin
  • 0,5 dl konjak
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör

Vit choklad och apelsin

  • smör
  • vit choklad
  • apelsinskal

Vanilj- och kardemumma

  • smör
  • råsocker
  • vaniljsocker
  • kardemumma grovstött

Topping

  • mandel hackad
  • hasselnöt hackad
  • pärlsocker
  • kardemumma

Instruktioner

Mandelmassa

  1. Mixa 150 g smör med 150 g mandelmassa. Bre på bullarna.

Konjaksrussin

  1. Blanda russin och konjak i en burk. Låt stå ett dygn. Mixa tillsammans med mandelmassan och smöret. Bre på bullarna.

Vit choklad och apelsin

  1. Bre på smör på bullarna och riv över vit choklad och finrivet apelsinskal.

Smör/Vanilj och kardemumma

  1. Bre på smör, strö över råsocker, vaniljsocker och grovstött kardemumma.

Saffransdeg

Skriv ut

Saffransdeg


Ingredienser

  • 50 g färsk jäst
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk saffranskoncentrat
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 krm salt
  • 2 st ägg
  • 13-14 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt saffranskoncentrat med mjölk. Rör tills jästen lösts upp i vätskan.
  2. Blanda i socker, smör, ägg, salt och lite vetemjöl i taget och blanda till en kladdig med fast deg. Arbeta degen ca 5 min. Jäs under bakduk 1 ½ timme.
  3. Baka ut i valfri form och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250°.
  4. Peta i russin i bullarna. Pensla med uppvispat ägg. Baka ca 7-8 minuter i mitten av ugnen tills bullarna fått fin färg. Låt svalna.

Kycklinggryta med trattkantareller

Skriv ut

Kycklinggryta med trattkantareller

Total tid 45 minuter

Ingredienser

Potatis

  • 900 g Mandelpotatis delade på mitten
  • 1 dl Matolja
  • 50 g Smör

Sås

  • 2 pkt Bacon fint skuren
  • 2 st Gul lök finhackad
  • 300 g Trattkantareller
  • 4-5 dl Vatten
  • 1 st Buljontärning Kyckling
  • 3 dl Vispgrädde
  • 2 msk Dijonsenap
  • 1/2 dl Persilja finhackad
  • 2 msk Maizena
  • 3 msk Vatten
  • 1/2 st Citron + zest
  • Salt & peppar

Kycklingfiléer

  • 3 st Kycklingfiléer Delade. Alternativt 6 st minutfiléer
  • Smör, salt & peppar

Instruktioner

Mandelpotatis

  1. Skölj mandelpotatisen och torka rent. 

  2. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatisen ihop med smör och lite salt. 

  3. Stek potatisen tills gyllene i färgen. 

  4. Lägg potatisen på hushållspapper och låt rinna av.

Sås

  1. Stek bacon i en stor stekpanna eller en tjockbottnad kastrull tills den fått lite färg. 

  2. Tillsätt lök och trattkantareller och stek hårt tills allt vatten (från kantarellerna) är borta och allt blir knaprigt (kan ta en liten stund)

  3. Tillsätt vatten och buljong och låt koka ihop i ca 3 minuter. 

  4. Tillsätt grädde, svartpeppar, dijonsenap, persilja, timjan och citron plus zest. 

  5. Låt sjuda på svagare värme i ca 3 minuter.

  6. Blanda maizena och vatten i ett glas och häll lite i såsen (inte allt) tills såsen får rätt krämighet.

Kycklingfilé

  1. Stek kycklingfiléerna i rikligt med smör och olja.  

  2. Lägg kycklingfiléerna på en skärbräda och låt vila i ca 10 minuter täckta med smörpapper eller folie.

Upplägg

  1. Skär upp kycklingfiléerna i skivor och lägg på den varma såsen. Lägg även i mandelpotatisen och garnera med timjan!

Köttfärssoppa

Skriv ut

Köttfärssoppa

En soppa som var en stor favorit när barnen var mindre. Numera tillagas den i över 60 portioner då vi tar upp båtarna på segelklubben. Receptet är baserat för 30 portioner, då vi tillagar två grytor med soppa.

Portioner 30 pers

Ingredienser

  • 2500 g Köttfärs
  • 20 st Potatis
  • 20 st Morötter
  • 10 st Gul lök
  • 3 dl Tomatpuré
  • 6 dl Persilja
  • 8 l Vatten
  • 2,5 dl Kalvfond
  • 2,5 msk Paprikapulver
  • 2,5 msk Salt
  • 2,5 tsk Svartpeppar

Instruktioner

  1. Skala potatis och skär i tunna skivor. 

  2. Skala morötter och riv grovt. 

  3. Koka upp vatten och kalvfond. 

  4. Lägg sedan i potatis och morötter. 

  5. Skjud på svag värme i ca 10 minuter.

  6. Bryn lök ock köttfärs, salt och peppar. 

  7. Blanda ner i soppan tillsammans med tomatpuré och paprikapulver. 

  8. Koka alltsammans i ca 5 minuter och strö över persiljan.

Postad i kategorin: Kött |

Vår Carbonara

 

Skriv ut

Vår Carbonara

Detta är ett riktigt "kanotkäk" och då menar vi käk för kanotister. Brukar göra detta då vi är på tävlingar. Mängderna är lite som "Farbror Melker" dvs efter behag.

Författare Anders

Ingredienser

  • Spaghetti av fin kvalitet
  • 1 st Gul lök
  • 50 g Smör
  • 200 g Skinka påläggsskinka
  • 6 st Ägg
  • 5 dl Creme Fraishe
  • 2-3 dl Ost smakrik och riven
  • Salt
  • Svartpeppar grovmalen

Instruktioner

  1. Koka spaghetti

  2. Hacka lök och fräs den mjuk. Tillsätt den strimlade skinkan och låt den fräsa med en stund.

  3. Häll över creme fraishe och värm upp. Krydda med salt och peppar.

  4. Häll av pastavattnet och blanda spaghettin med såsen.

  5. Tillsätt äggulor och ost. Rör runt, servera och njut!

Köttfärspaj med soltorkade tomater och fetaost

 

Skriv ut

Köttfärspaj med soltorkade tomater och fetaost

Författare Anders

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 msk olja
  • 2-3 msk vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,2 dl kesella
  • salt

Fyllning

  • 1 st gul lök
  • 400 g köttfärs
  • 10 bitar soltorkade tomater
  • 150 g fetaost
  • 3 msk kapris
  • 4 msk pinjenötter
  • salt
  • peppar

Stanning

  • 2 st ägg
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk senap
  • salt
  • peppar
  • oregano

Instruktioner

  1. Rör ihop ingredienserna till degen. Tryck ut degen i en pajform och håla botten lätt med en gaffel. Förgrädda i ugn i 10 minuter i 200°. Låt svalna.

  2. Hacka löken och stek i smör tills den mjuknat. Ha ner köttfärsen och stek till den fått färg. Salta och peppra. Låt svalna en aning. Strimla upp soltorkade tomater och smula fetaost. Blanda med köttfärs, kapris och pinjenötter. Ha ner i pajskalet.

  3. Rör ihop ingredienserna till stanningen och slå den över pajen. Rör om allt lite lätt så att det blandas väl och stanningen kommer ner till botten. Ha inne i ugn i ca 20-25 minuter i 225°. Servera med en sallad.

GI-glögg utan socker

Ett bra alternativ till glögg för oss som är ”allergiska” mot socker 🙂

Skriv ut

GI-glögg utan socker

Portioner 6 portioner
Författare Anders

Ingredienser

  • 75 cl rött vin
  • 1 st blodapelsin
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1 st kanelstång
  • 2 st kryddnejlikor hela
  • 2 dl björnbär
  • 1 dl svarta vinbär alternativt blåbär

Instruktioner

  1. Mät upp rödvin i en kastrull

  2. Tvätta apelsinen noga, riv skalet och pressa ur saften i kastrullen

  3. Tillsätt övriga ingredienser

  4. Värm försiktigt. Ta kastrullen från värmen precis innan det börja koka

  5. Låt vila under lock i 2-3 timmar

  6. Sila glöggen och servera

Receptanteckning

Glöggen håller cirka en vecka.

Vår favoritglögg

Ett enkelt recept på hemmagjord glögg baserat på svagdricka. Vi brukar spara undan ett par flaskor till sommarens seglats och då smakar den riktigt bra.

 

Skriv ut

Glögg

Ett enkelt recept på hemmagjord glögg baserat på svagdricka. Vi brukar spara undan ett par flaskor till sommarens seglats och då smakar den riktigt bra.

Ingredienser

  • 4.5 l Svagdricka
  • 2 kg Strösocker
  • 50 g Jäst
  • 500 g Russin
  • 1 påse Kardemummakärnor
  • 3 st Kanelstänger
  • 5 cm Ingefära
  • 5 st Potatis Skalad, rå

Instruktioner

  1. Häll upp svagdrickan i en väl rengjort plasthink.

  2. Blanda ut jästen i en kopp ljummet vatten och häll sedan ner i svagdrickan.

  3. Skiva potatisen och ingefäran.

  4. Tillsätt resten av ingredienserna.

  5. Täck över med plastfolie.

  6. Låt jäsa i 3-4 veckor. Skaka om då och då.

  7. Sila och häll över glöggen i nytt kärl. Se till att bottensatsen inte följer med. 

  8. Låt stå stilla och klarna i en vecka. 

  9. Buteljera!

Receptanteckning