Saffransskorpor

Saffransskorpor

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 g saffran
  • 2 ägg ekologiska
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 dl hel sötmandel
  • rörsocker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
  • Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
  • Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
  • Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  • Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
  • Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
  • Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  • * Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

Pepparkaksbullar

Ingredienser

Deg:

  • 1 1/2 tsk torrjäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 150 g normal saltat Svenskt smör rumstempererat
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk kardemumma malen eller stött
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 9 dl + ca 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 200 g normal saltat Svenskt smör rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk pepparkakskrydda köpt eller eget
  • 4 msk vetemjöl

Topping:

  • 1 dl strösocker
  • ½ dl vatten

Instruktioner

  • I köksassistent blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
  • Tillsätt mer vetemjöl, en dl i taget, och blanda väl. Degen ska vara mjuk .
  • Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller för minst 6 timmar.
  • Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper eller använd en stor muffinsplåt. Ställ åt sidan.
  • Ta upp degen på bakbordet och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
  • Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan.
  • Gör ett treslag och kavla plattan jämnt.
  • Skär i 3–4 cm bredda degremsor, från den korta sidan, med hjälp av en pizzaskärare.
  • Rulla varje remsa till en rulle. Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt bullarna jäsa ytterligare 30–45 minuter.
  • Sätt under tiden ugnen på 175 grader, över och undervärme.
  • Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 10–12 minuter eller tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.
  • Under tiden rör alla ingredienser till toppingen och koka upp till sirap, honungsliknande konsistens.
  • Pensla bullarna med sirap när de fortfarande är varma. Låt svalna på galler.

Lyxiga saffransbullar med mandelmassa

Lyxiga saffransbullar med mandelmassa

Ingredienser

Deg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 g saffran
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 14 dl Vetemjöl special 840

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör rumstemperatur
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 dl hyvlad mandel
  • 1 dl pärlsocker

Instruktioner

  • Ljumma mjölken till 37 grader.
  • Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.
  • Smula jästen i degbunken och rör ut med mjölken.
  • Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning.
  • Arbeta degen i 10 minuter.
  • Täck bunkent och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter
  • Medan degen jäser, riv mandelmassan och blanda med smöret, socker och vaniljsocker.
  • Kavla ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord, bred på fyllningen och vik ihop långsida mot långsida.
  • Skär strimlor på ca 2 cm. Tvinna och snurra ihop med änden under bullen.
  • Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta med duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över mandel och pärlsocker.
  • Baka mitt i ugnen 6-8 minuter tills bullarna är gyllene.
  • Låt svalna på galler under duk.

Laxpasta

Laxpasta

Ingredienser

  • 250 g broccoli
  • 4 port pasta gärna tagliatelle
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 4 port laxfilé à 125 g
  • salt
  • peppar
  • 20 g färsk dill

Instruktioner

  • Tina fisken (om fryst används). Ansa och skär broccolin i klyftor.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och låt broccolin koka med de sista 4 minuterna på pastans koktid.
  • Koka upp grädden i en vid kastrull med smulad fiskbuljongtärning.
  • Skär laxen i ca 3 cm stora bitar och låt dem koka i grädden ca 8 minuter. Smaka av med salt och peppar. Hacka dillen och vänd ner i såsen.
  • Servera laxsåsen med pastan och broccolin.

Anteckning

Tips: Smaka av såsen med cayennepeppar.

Torskrygg på krämig spetskålsbädd

Torskrygg på krämig spetskålsbädd

Ingredienser

  • 600 g torskrygg
  • 200 g naturell färskost
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 3-4 msk finriven färsk pepparrot
  • 0,5 st st rivet skal av en halv citron
  • 0,5 juice från en halv citron
  • 300-400 g strimlad spetskål
  • 3 msk hackad persilja
  • 3 msk ströbröd
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • fast potatis

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Skala och sätt potatisen på kokning.
  • Fräs spetskålen i olivolja i en stekpanna utan att den får färg. dra över ett par varv med svartpepparkvarnen under tiden.
  • Blanda färskost, grädde, pepparrot och citronjuice samt slutligen den frästa spetskålen och bred ut det i botten av en ugnsfast form.
  • Lägg på torskryggsbitarna och pensla dem med en aning olivolja så att ströet fäster.
  • Blanda det rivna citronskalet med salt, persilja och ströbröd och strö blandningen över fisken.
  • Ställ in i mitten av ugnen i ca 25-30 min. (innertemp på torskryggen 54-56 grader).
  • Servera med nykokt potatis och ett riktigt gott vin.

Vaniljhjärtan i långpanna

Vaniljhjärtan i långpanna

Ingredienser

  • 500 gram smör
  • 10 dl vetemjöl
  • 4 dl strösocker
  • 4 msk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver

Fyllning:

  • 2 dl Kesella
  • 5 dl creme fraiche
  • 4 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker

Instruktioner

  • Ställ ugnen på 200 grader.
  • Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
  • Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
  • Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan, strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i 30 minuter.

Kladdmuffins

Kladdmuffins

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.Tänk på att du bara behöver värma på så länge att hälften av smöret smält. Därefter smälter resten av smöret av den befintliga värmen och smöret slipper bli onödigt varmt.
  • Placera ut bakformar i papper på en plåt (16 st för en sats kladdkakesmet).
  • Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke. Vispa (gärna med elvisp) till en fluffig smet.
  • Tillsätt vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver. Vispa till en jämn smet. (Använd gärna elvisp.)
  • Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet. (Med elvisp ca 10-20 sekunder på lägsta effekt.)
  • Fördela smeten i bakformarna.
  • Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 10 minuter.
  • Låt dem svalna under en handduk så blir inte kladdkakemuffinsarna hårda. Under tiden de svalnar kommer de sjunka ihop en del, till lite sega, kladdiga och goda choklad-kladdmuffins.
  • Låt dem svalna under en handduk så blir inte kladdkakemuffinsarna hårda. Under tiden de svalnar kommer de sjunka ihop en del, till lite sega, kladdiga och goda choklad-kladdmuffins.
  • Servera eller förpacka i plastpåsar. Går bra att frysa.

Blå Jungfruns muffins

Blå Jungfruns muffins

Ingredienser

  • 175 g smör
  • 100 g mörk blockchoklad
  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 100 g hackade hasselnötter
  • 1,5 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Smält smör och blockchokladen.
  • Rör samman de övriga ingredienserna.
  • Blanda sedan i det smälta smöret och blockchokladen.
  • Häll smeten i aluminiumformar.
  • Grädda i 200 °C 10 min.

Schweizernötstårta

Schweizernötstårta

Ingredienser

Smet

  • 2 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 100 g mald sötmandel
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 100 g smör smält

Topping

  • 200 g schweizernötchoklad
  • 7 msk grädde
  • 1 msk smör

Instruktioner

  • Vispa ägg och socker pösigt i en bunke ca 5 min.
  • Blanda ner den malda mandeln, mjölet och sist smöret i bunken.
  • Se till att smeten är jämn.
  • Häll allt samman i en smord rund kakform gärna med löstagbar kant.
  • Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 25-30 min till lätt gyllenbrun färg.
  • Ta ut kakan och låt den svalna något.
  • Smält under tiden chokladen i en kastrull på spisen på låg värme.
  • Rör ner grädden och till sist smöret i chokladen.
  • Bred toppingen på kakan och låt den svalna i kylen.

Torsk med pocherat ägg och krämig kål

Torsk med pocherat ägg och krämig kål

Ingredienser

Bakad torsk

  • 600 g torskrygg i portionsbitar
  • smör att hyvla över
  • salt
  • dillvippa

Krämig savoykål

  • 500 g savoykål
  • 50 g smör
  • 5 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar nymalen

Pocherat ägg

  • 4 ägg
  • 1,5 liter vatten
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 2 tsk salt

Garnering

  • 2-4 ansjovisfiléer
  • dillvippa

Instruktioner

Bakad torsk

  • Sätt ugnen på 125 grader.
  • Lägg torsken i en ugnssäker form. Salta och låt den stå och snabbrimma 15-20 minuter.
  • Hyvla smör och lägg en skiva på varje fiskbit. Toppa även med en dillvippa. Tillaga i ugnen ca 15 minuter, tills innertemperaturen är 46-47 grader.

Krämig savoykål

  • Koka upp grädden i en kastrull och låt den reducera ner till hälften, grädden ska bli härligt krämig. Passa noga så att grädden inte kokar över och se till att röra om då och då.
  • Strimla under tiden savoykålen. Fräs den mjuk på medelvärme i en stekpanna med smör tills den mjuknar, den ska inte ta färg. Salta och peppra.
  • Vänd samman savoykålen med den reducerade grädden och smaka av.

Pocherat ägg

  • Koka upp vatten, ättika och salt i en kastrull. Sänk värmen så att vattnet sjuder.
  • Knäck ett ägg åt gången ned i ett glas. Vispa i gång en virvel i vattnet med en sked och stjälp försiktigt ner ägget i mitten av virveln.
  • Låt sjuda ca 3-3,5 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på handduk.

Servering

  • Lägg den krämiga savoykålen på en tallrik. Lägg torskryggen snyggt ovanpå. Toppa med det lyxiga pocherade ägget och en halv ansjovisfilé. Garnera med en dillvippa. Servera direkt!